İlim Yolculuğuna Hoş Geldiniz
İlahiyat Fakültesi
13/04/2018 12:27:56 - 13/04/2018 12:27:56 - 18098 Okunma

Kırklareli Üniversitesi ile Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğiyle ve Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörlüğünce 9-13 Nisan tarihleri arasında düzenlenen KLÜ 8. Kariyer Günleri kapsamında İlahiyat Fakültemizde bir etkinlik düzenledi. 9 Nisan’da, Rektörlük Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğin konukları Prof. Dr. Ziya Kazıcı ile bölgemizin insanı Prof. Dr. Necip Taylan’dı.

Sunuculuğunu fakültemiz öğrencilerinden Burhan Parlak’ın yüklendiği program, bir başka öğrencimiz Recep Talha Uyar’ın Kur’an tilaveti ve dekanımız Prof. Dr. Abdüsselam Arı’nın selamlama konuşması ile başladı. Akabinde ömrünün otuz yılını arşivlerde geçirmiş Ziya Kazıcı hocamız “Kariyer Alanı Olarak Osmanlı Tarihçiliği ve Arşivcilik” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunum vesilesi ile hocamız hem akademik hayatındaki tecrübelerini paylaştı hem de bir kariyer alanı olarak disiplinin önemini dinleyicilere aktardı. Akabinde söz alan Necip Taylan hocamız ise kişisel hayatını kendisine has üslubuyla anlatarak hem düşündürdü hem de güldürdü. Program Abdüsselam Arı hocamızın misafirlerimize plaket takdimi ile sona erdi.

Prof. Dr. KAZICI Osmanlı Devleti’nin kurulduğu dönemde Anadolu’da yaklaşık 20 civarında beylik varken Osmanlı’nın bunların arasından sıyrılarak tarihin akışını değiştirecek kadar muazzam bir devlet haline gelmesinin adalete, ilme, hoşgörü ve müsamahaya verdiği önem ile açıklanabileceğini belirtti. Batı’nın bugün sahip olduğu gelişmişlik düzeyini büyük ölçüde İslam ve Osmanlı medeniyetlerinden aldıklarına borçlu olduğu ve bu gerçeğin bizler tarafından okumadığımız ve araştırmadığımız için yeterince bilinmediğini ifade etti.

"Okumadığımız için kendi medeniyetimizin birtakım değerlerini başkalarına kaptırıyoruz" diyen KAZICI, İslam dininin ilk emrinin “Oku” olduğunu belirtti. Kişinin ibadet ve dini yaşamla ilgili bilgilere ek olarak kendisini, dinini, milletini nasıl yükseğe çıkaracaksa onları da bilmesi ve okuması gerektiğini vurguladı.

Özellikle yabancı akademisyenlerin Osmanlı Arşivlerini bizlerden daha fazla araştırdığını ve bu konuda eksik kaldığımızın altını çizen ve bu arşivlerin bir derya olduğunu hatırlatan KAZICI, öğrencilere bu alanda çalışmaları tavsiyesinde bulundu. Kendi temel kaynaklarımıza eğilerek, kendi alfabemizle kendi dilimizle başkalarına bırakmadan bu araştırmaları yapmanın önemini ifade ederek Batı’nın Rönesans’ı İslam’a borçlu olduğunu bildirdi.

Konferans konuk konuşmacı Prof. Dr. Necip TAYLAN’ın öğrenciliğinden akademisyenliğe ve oradan da milletvekilliğine ve sonrasında emekliliğe uzanan kariyer yolculuğu üzerine eğlenceli söyleşisi ve soru cevap bölümü ile devam etti. Prof. TAYLAN öğrencilere sahip oldukları imkânları takdir edip başarıya odaklanmalarını, geleceğin onların olduğunu, kendilerine, ülkemize ve milletimize olan görevlerini ihmal etmemelerini salık vererek başarılar diledi.

 

 

 

 

ziya kazıcı Necip taylan

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.