İlim Yolculuğuna Hoş Geldiniz
İlahiyat Fakültesi
22/03/2016 16:29:00 - 22/03/2016 16:29:00 - 16429 Okunma

"6. Kariyer Günleri" kapsamında İlahiyat Fakültemiz "Türkiye'yi Afrika'da Temsil Etmek" konulu konferansta İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kavas Hocayı ağırladı. Hocamız Afrika kıtasının hüzünlü tarihini anlattı.  

Osmanlı’nın Batılıların vahşi sömürgeciliğinden 400 yıl boyunca Afrika’yı uzak tuttuğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Kavas, Hint Okyanusu’nun uçsuz bucaksız suları üzerinde küçücük bir ada olan Moritus’ta yaşayan Müslümanların 93 harbi olarak bildiğimiz Osmanlı – Rus savaşında ve Temmuz 1877 tarihinde 850 liralık bir poliçe ile İstanbul’a gönderilen yardımlarının da çok manidar ve önemli olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Kavas, Anadolu’nun işgalden kurtuluşuyla Madagaskar’da sabah saat 9’da Madagaskar’daki tüm camilerde Türkiye’nin bağımsızlığı için şehit düşenlere dualar edildiğini, devasa adanın her tarafına asılan Türk bayraklarının burayı işgal altında tutan Fransa’nın bayraklarına karıştığını, o güne kadar Madagaskar’da böyle bir coşku ve bu kadar Türk bayrağının daha önce görülmediğini, akşam ise yine bütün camilerde hatimler ve mevlitler okunduğunu dile getirdi

Prof. Dr. Ahmet Kavas, 1900’lerin başında 300 milyonluk kıtada 10 milyon yerli Hıristiyan varken misyonerlik faaliyetleriyle bugün bir milyarlık kıtada en 250–300 milyon Hıristiyan olduğu ileri sürüldüğünü bununda otuzda bir gibi düşük orandan dörtte bir oranına gibi yüksek bir orana tekabül ettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Kavas Hocamız “Hazreti Bilal’in ve Necaşi’nin torunları ile Tarık bin Ziyad’ın mücadele ruhlu gençleri, yarının İbn Battutalarını, İbn Haldunlarını, Muhammed b. Ali es-Senusilerini çıkaracak atılımlar yapmakta olduğunu” dile getirdi.

Son olarak Hocamız "Eğer bugün İspanya’da Müslüman varlığı yoksa Osmanlı onlara yardım edemediği için yoktur. Afrika’da varsa Osmanlı devleti buraya yardım edebildiği için vardır. Yine bugün Tunus, Cezayir, Fas, Libya ve Mısır, hatta Somali, Sudan gibi ülkeler varsa bunlar doğrudan Osmanlı’nın izleridir. Bu nedenle Afrika bizimdir, yüreğimizdir, kardeşimizdir. Dedelerimizin kanları ve terleri ile ıslanan o toprakları kardeşliğimizle yeniden ısıtmak zorundayız" ifadelerini kullanmıştır.

Konferans Prof. Dr. Ahmet Kavas

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.