İlim Yolculuğuna Hoş Geldiniz
İlahiyat Fakültesi
26/05/2016 13:04:48 - 26/05/2016 13:04:48 - 15969 Okunma - 0 Yorum

Fakültemiz Araştırma görevlisi Sıddık AĞÇOBAN’ın KYK yurdunda düzenlediği “Toplumsal Sorunlar Üzerine Düşünmek” temalı seminerler 25.05.2016 tarihinde sona erdi. Program kapsamında 4 başlık altında toplam 8 seminer düzenlendi.

1-Postmodern Toplumda Ahlakın Yeniden İnşası

2- Sosyal Medya ve Mahremiyet

3- Sosyal Medya ve Din

4- Tüketim Toplumu ve Din

1-Postmodern Toplumda Ahlakın Yeniden İnşası: Postmodern toplum paradigmasını modern toplum paradigmasından ayıran en belirgin özelik, doğası gereği eşit statüde sayısız Çokluk’a atıf yapabilmesidir.  Postmodern paradigma kutsal olan değerleri de sayısız çokluk içerisinde sıradan bir değer olarak nitelendirir. Kutsal değerlerin seküler olanla eşitlenmesi birçok açıdan seküler olanın galip gelmesiyle sonuçlanabilir. Mesela günümüzde seküler bir kontrol sistemi olan ve “insan”ı aktif bir özne olarak ön plana çıkaran kameralı güvenlik önlemlerinin insanlar üzerinde dini olan ve Allah inancını ön plana çıkaran ilahi gözetim duygusundan (Kiramen Katibin) daha fazla tesirli olduğu gözlemlenmektedir.

2- Sosyal Medya ve Mahremiyet: Sosyal medya kullanımı arttıkça mahremiyet sınırlarının daraldığı, mahremiyet algılarının değişmeye başladığı görülmektedir. Gerçek toplumda mahrem sayılan bir görüntü veya video sanal toplum olan sosyal medyada mahrem sayılmamaktadır.

3- Sosyal Medya ve Din: Sosyal medya dinsel açıdan onaylanmış bilginin hızlı yayılması açısından avantajlı bir ortam sağlamaktadır. Fakat bu ortam aynı zamanda kontrolsüz bilginin üretilmesi ve hızla yayılması için de oldukça elverişlidir. Bundan dolayı sosyal medya kolay yoldan hem enformasyona hem de dezenformasyona imkan sağlamaktadır.

4- Tüketim Toplumu ve Din: Tüketim toplumu, tüketimin toplumu kontrol etmeye başlamasının adıdır.  Bu toplumlarda dini olan da tüketim kültürü tarafından etkilenmektedir. Temelinde dinsel olan bir fiilin zamanla piyasa değerinin kendisinden öne çıkması ve bunun dinsel anlamını törpülemesi buna örnektir.

 

Sıddık Ağçoban Sosyoloji seminerleri

Facebook Twitter Google Plus

Bu sayfaya henüz yorum yapılmadı.


0
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.