31/05/2021 17:54:28 - 31/05/2021 17:54:28 - 587 Okunma

Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 2021 Bahar dönemi seminerlerinin üçüncüsü İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr.  Mustafa TEKİN hocamızın katılımlarıyla 28 Mayıs  2021 Cuma günü saat 18.00’da youtube hesabımızda canlı yayında gerçekleştirilmiştir. "İslam Düşüncesinin Çağdaş İnşası" başlığı altında icra edilen programın moderatörlüğü Fakültemiz Öğr. Üyesi Dr. Süleyman GÜMÜŞ tarafından yürütülmüştür.

Prof. TEKİN, ilk olarak İslam düşüncesinin semantik bağlamını ele aldı. İslam düşüncesi ve sistemli düşünce kavramlarını açıkladı. Prof. TEKİN, İslam düşüncesinin bir sistem olduğunu ve dolayısıyla tikel ve tekil meselelerin dizgeli bir şekilde incelenebilmesi için bunların muayyen bir paradigmanın parçaları olmaları gerektiğini vurguladı. Geleneksel İslam düşüncesinin İbn Haldun’dan sonra sistem üretme kabiliyetini kaybetmesi ve daha sonra batılı paradigmaların egemenliği dolayısıyla yeni bir paradigmanın inşa edilmesiyle yenilenmesi gerektiği dile getirildi. Seminerde ontolojik, epistemolojik ve aksiyolojik meselelerin birliği anlamına gelen paradigmanın, hem geleneği hem de özellikle batılı paradigmaları uygun bir şekilde tanımayı olanaklı kılacağını ifade eden Prof. TEKİN,  aksi takdirde, gerçekliğin teoloji içerisine sıkıştırılacağı değerlendirilmesini yaptı.

Davetimize icabet eden Prof. Dr. Mustafa TEKİN’e ve katkılarından dolayı Dr. Süleyman GÜMÜŞ’e teşekkür ederiz.

Gelecek etkinliklerden haberdar olabilmek için

Fakültemiz hesaplarına abone olmayı unutmayınız

seminer Mustafa Tekin Süleyman Gümüş

"İslâm Düşüncesinin Çağdaş İnşası"