İlim Yolculuğuna Hoş Geldiniz
İlahiyat Fakültesi
19/10/2023 15:50:28 - 19/10/2023 15:50:28 - 285 Okunma

Fakültemiz öğrencileri için Diyanet Gençlik  Merkezinde Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe günleri 15:20-18:00 arası saatlerde 24 haftalık bir Kaligrafi (Güzel Yazı Yazma Sanatı) düzenlenecektir.Konuya ilgi duyan tüm öğrencilerimize duyurulur.

 

"Kaligrafi yani Hat Sanatı, güzel el yazısının sanatıdır."

Kaligrafi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kaligrafi, elle yazma sanatıdır. Binlerce yıldır birçok ülkede insanlar fırça ve mürekkep veya özel mürekkepli kalemler kullanarak hat sanatı ortaya çıkmıştır. Araçlar ne olursa olsun, vurgu yazının güzelliği ve görünüşü üzerinedir. Çizginin ifadesi ve kalitesi de buna dahildir. Bugün bir sanat formu olarak kabul ediliyor. Yüzyıllar boyunca dünyanın farklı coğrafi bölgelerinde farklılaşan birçok kaligrafi türü geliştirilmiştir. Örneğin, hat sanatı uzun zamandır Orta Doğu'da ve Asya'nın bazı bölgelerinde ve Avrupa'da önemli olmuştur.

Hat sanatını sadece güzelce yazmak olarak düşünmek, onu yanlış anlamaktır. Hat sanatı, sembolleri uyum, ritim, ata ve bütünlük gösterecek şekilde yarattığınız ve düzenlediğiniz bir sanattır.

Sembol: Bu anlamda bir sembol, tek bir harf veya karakteri ifade eder. Sözlerimiz, insan ağzının çıkarabileceği farklı bir sesle ilişkilendirilen bir dizi sembolden oluşur. Biraz dilsel bir yoldan gidiyoruz ama esasen harflerimiz budur ve eğer ilginizi çekiyorsa fonetik alfabeyi araştırın. Bunun istisnaları, bir sembolün bir sesten ziyade tam bir kelimeye atıfta bulunduğu sayılar ve yabancı karakterlerdir.

Uyum: Bu, tüm görsel öğelerin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu ifade eder. Bir mektubun bir parçasını oluşturan tek tek vuruşlardan başka herhangi bir süslemeye kadar, görsel olarak hoş bir sanat eseri yaratmak için her sembol, vuruş, kelime vb. Eğitimsiz bir göz onu yalnızca 'güzel el yazısı' olarak düşünürken, meraklılar hat parçalarını sanat eseri olarak kabul eder.

Ritim: Bu bağlamda ritim, hattatın işlerinde belirli vuruşları nasıl tekrarladığına veya kalıplar yarattığına ve bu tekrarın ne kadar doğru olduğuna atıfta bulunur.

Atalar: Kaligrafinin, dünyanın dört bir yanına yayılan uzun ve renkli bir tarihi vardır, bunu daha sonra bu yazıda ele alacağız. Uzun zamandır gelişen belirli yazı tipleri, komut dosyaları, teknikler ve materyaller vardır. Atalar, bir kaligrafinin eserlerinin mirasını nasıl birleştirdiğini ve temsil ettiğini ifade eder.

Bütünlük: Bu örnekte bütünlük, semboller, konturlar ve kelimeler arasındaki arzu edilen tasarımları ve orantıları ifade eder.

Bunlar, kaligrafi anlayışınızı açacak kavramlardır. Bu kavramların farkına vardığınızda ve bunlara dikkat ettiğinizde, onu daha derin bir düzeyde de beğenebilir ve takdir edebilirsiniz.

Kaynak:Kaligrafi Nedir Ve Nasıl Yapılır? Kaligrafi Sanatı Hakkında Bilgi (hurriyet.com.tr)

kaligrafi

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.