İlim Yolculuğuna Hoş Geldiniz
İlahiyat Fakültesi
11/11/2021 16:23:14 - 15/11/2021 16:23:14 - 1432 Okunma

Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından yürütülen “Rumeli Akademi” bünyesinde, Türk İslam düşünce tarihinin teşekkül ve tekamülüne önemli tesirleri olan ve insanlığın duygu ve düşünce birikimine katkı sağlayan şahıs, eser ve meseleler hakkında okumalar yapılacaktır. Özellikle hadis, İslam tarihi, tasavvuf, mûsikî, Türk İslam edebiyatı ve tefsir alanlarında yapılacak bu etkinlikler, Kırklareli Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere tüm ilgililere açıktır.

Not: Yüz yüze olarak bildirilen okumalar Kırklareli Şehir Merkezi ve Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü’nde gerçekleştirilecek olup mekân bilgisi başvurular sonrasında ilgililere bildirilecektir.

          * Aynı anda birden fazla programa başvuru yapılabilir. Programlarımız tüm Kırklareli Üniversitesi mensuplarına açıktır.

 

Başvuru Linki: https://forms.gle/pDQmA1yvJiwBjsHf9

AYRINTILAR

  1. Hadis Dersleri

Prof. Dr. Halit Özkan

Erken dönem Hanefilerinin başlıca hadis metinlerinden Kitâbu’l-âsâr’ın İmam Muhammed rivayeti okunacaktır.

Gün / Saat: Salı 19.00 (Yüz yüze)

  1. Sahabe Günlükleri

Doç. Dr. Nevzat ERKAN:

Resul-i Kibriya efendimizin iltifatına mazhar olmuş sahabelerin hayatları ele alınarak Ebû Ubeyde b. el-Cerrâh, Muâz b. Cebel ve Hüzeyfe b. el-Yemân gibi hürmetle anılan pek çok sahabeye ve onların örnek alınası yönlerine değinilecektir. Her günlükte biri merkezde olmak üzere birkaç yönden irtibatlı sahabelerden bahsedilecektir.

Gün / Saat: Salı 18.00-19.00 (Online)

  1. Tasavvuf Okumaları

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Topatan

Programda Mesnevî-yi Şerîf şerhlerinden muhtelif bölümler okunarak Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin tasavvufi remiz ve düşüncelerinden bahsedilecektir.

Gün / Saat: Salı / 12.30 (Yüz yüze)

  1. Muhammediyye Meclisi

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Bilal Yamak

Yazıcızâde Muhammed Efendi tarafından 1449 tarihinde Gelibolu'da tamamlanan Muhammediyye, Osmanlılar tarafından en çok okunan kitaplar arasındadır. 20. yüzyılın ortalarına kadar süren Muhammediyye okuma geleneğini devam ettirme gayesini güden bu programda manzum Muhammediyye metni, geleneğe uygun olarak okunacak ve özellikle tasavvufî muhtevâsı şerh edilmeye çalışılacaktır.

Gün / Saat: Çarşamba / 14.30 (Yüz yüze)

  1. Muhâdese/Pratik Arapça

YL. Öğr. Yasemin Rezk

Özel pratik Arapça dersi sayesinde anadili Arapça olan birisiyle dört temel dil becerisinden biri olan konuşma becerinizi geliştirebilir ve dil öğrenme sürecinizi renklendirebilirsiniz.

Not: Bu program sadece hanımefendilere yöneliktir.

Kahire'de dünyaya gelen Yasemin Rezk; ilköğretim, lise ve üniversite eğitimini Mısır al-Azhar kurumunda tamamlamıştır. Lisans eğitiminin ardından bir süre Mısır’da Türkçe Eğitmeni olarak çalışmış ve şu Türkiye'de Eski Türk Edebiyatı alanında yüksek lisans yapmaktadır.

Gün / Saat: Pazar / 15.00 (Yüz yüze)

  1. Metin Şerhi [Klasik Türk Şiiri]

Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Kılıç

İnsanın en derin ve ifadesi güç hislerini şiir kalıbında ebedî kılan Avnî, Ahmet Paşa, Necâtî, Hayâlî, Muhibbî, Fuzûlî, Nâbî, Şeyh Gâlip, Nedîm, Yenişehirli Avnî ve Esrâr Dede vb. gibi klasik şairlerden şiirlerin okunacağı bu programda; her şiir, aslından okunarak usulünce şerh edilecektir.

Gün / Saat: Çarşamba veya Cuma / 16.30-… (Yüz yüze)

(Program saati esnek olup ilgililerle birlikte netleştirilecektir.)

  1. Şarkılarla Farsça

Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Kılıç

Hâfız, Mevlânâ, Sa‘dî, Hâkânî, Nizâmî, Senâ‘î ve Feridüddîn Attâr gibi önde gelen klasik şairlerin icra edilmiş gazel, kaside ve mesnevilerinin ele alınacağı bu programda her hafta birer parça/şiir işlenecektir. Derslere konu olan eserlerin hem dilbilgisel detayları sunulacak hem de klasik dönemdeki mana boyutları anlatılacaktır. Yoğun hislerle yazılan ve asırları aşarak günümüze ulaşan nice şiirin yankılarını duymaya çalışıp musikiyle oluşturduğu ritme kulak verilecektir.

Gün / Saat: Çarşamba veya Cuma / 16.30- …. (Yüz yüze)

(Program saati esnek olup ilgililerle birlikte netleştirilecektir.)

  1. Ezanı Güzel Okuma Seminerleri

Öğr. Gör. Uğur Alkan

5 vakit ezanı, 5 farklı makam ile tatbik etmeye yönelik bu seminerlerde usul ve makamların doğru bir şekilde icra edilmesi sağlanacaktır.

Gün / Saat : Pazar / 21.00 [50 dk.] (Online)

  1. Safvetü't-Tefasir Okumaları

Arş. Gör. Hüseyin Erbağ

Adı gibi kendi de özlü bir tefsir olan Safvetü't-Tefâsir, Kur'an ayetlerini rivayet ve dirayet metotlarını kullanarak izah ettiği, dili nispeten kolay olduğu, belağatle ilgili nüktelere yer verdiği ve hacmi sebebiyle makul bir sürede bitirilebildiği için ilim meclislerinde tercih edilmektedir. Bu sebeplerle bu seminerde, adı geçen eser ana kaynak olarak seçilmiştir. Program boyunca metinler öğrenciler tarafından okunacak ve izah gereken yerlerde hoca tarafından ilave bilgilere yer verilecektir. Bu programın amacı: okuyucuların Kur'an' ayetleri hakkında genel bir malumata sahip olmaları, Arapça metin okuma ve anlama becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir.

Gün / Saat: Sadece bu program 2021-2022 Bahar döneminde başlayacaktır. Program ile ilgili takvim ilgililere mail ile bildirilecektir.

 

Rumeli Akademi Okumaları

Facebook Twitter Google Plus
Rumeli Akademi Okumaları
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.