İlim Yolculuğuna Hoş Geldiniz
İlahiyat Fakültesi
19/06/2023 13:17:21 - 19/06/2023 13:17:21 - 448 Okunma

İnsanın güzellik algısı, doğuştan getirdiği bir idrak biçimidir. Hissiyât olarak kendini gösteren, insanın iç dünyasında tebellür eden, dilde tam olarak ifade edilemeyen ve bizi kendine çeken bir algı biçimi. Bu durumu gerek tabiatta gerek tabiattan esinlenmiş insan ürünü unsurlarda görebiliriz. Tabiattaki güzellik unsurlarının başında sanırım çiçekler gelir. Muhtelif desenleri ve renkleriyle hayatımızın her aşamasında önümüze çıkan çiçekler.

Çiçeklerin hemen her biri düşünce tarihinde belli bir sembolik anlam kazanmıştır. Kimi sevgi ve sevincin, kimi hüzün ve kederin temsili olmuş. Arife çiçeğinden Srebrenitsa çiçeğine kadar nice hatıra ve hadiseye temsil olarak görülmüş, nice anı ve duyguya motif olmuş çiçekler. Nice kavram, muhtelif renk ve şekildeki çiçeklerle ifade edilmeye çalışılmış ve böylece adeta bir ‘çiçek dili’ inşa edilmiştir.

Gün gelmiş çocuklarımıza isim olmuş çiçekler. Sanat açısından dantelaları, elbiseleri, halı ve kilimleri, cam vazoları, vitrayları, mimari yapıları, duvar rölyeflerini, resim kağıtlarını, porselenleri, çinileri süslemiş, ebru ve tezhip, şukûfe ve cilt sanatlarında güzellik unsuru olarak başrol oynamıştır. Dünya ölçeğinde türküler ve şarkılar, çiçeksiz yapamaz. Madem ki, nağmeli sesler gerçekte bir duygu ve düşüncenin tezahürüdür, şu halde nağmelere çiçeklerin eşlik etmesinden daha tabi ne olabilir ?

Mezar taşları ve mezarlıklar çiçeksiz olur mu ? Orayı sanki bir gül bahçesi olarak görmek isteyen insanoğlu, sevdiklerini gül bahçesine emanet etmek istemiş ve mezarlıkları çiçeklerle bezemiştir. Cennetin en yüce nimetinin, (güzelliğin kaynağı olan) Allah’ın Cemâli’ni temâşâ olduğu ifade edilir. Yazı unsurları da çiçeklerden nasibini almıştır. Hüsn-i hat denilen güzel yazılarda, özel ve özenle hazırlanmış kitapların kenarlıklarında, cilt sanatında kendini gösteren çiçekler, kitabelerin vazgeçilmez unsurları olagelmiştir. Bugün çiçekler artık estetik unsur olmanın ötesinde meslek ve geçim kaynağına da dönüşmüş haldedir. Çiçeklerin tıp açısından önemi ise ayrı bir bahistir. Bence geçmişteki çiçeklere dair birikimi yeniden gün yüzüne çıkarmanın ve çiçeklerle dünyamızı donatmanın vaktidir.

Prof.Dr.Ahmet ÇAPKU

Çiçekler-Cemale meftuniyet E-Sergisi

çiçekler çiçek sergisi

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.